دراین مقاله ما خواهیم فهمید که کاتلین چیست ؟ چه مزایا و معایبی دارد . زبان کاتلین را با سایر زبان های پرطرفدار مقایسه کردیم .با مطالعه این پست اطلاعات کاملی از هر آنچه پیرامون کاتلین هست به دست خواهید آورد .
کاتلین یا kotlin چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
زبان کاتلین یک زبان برنامه نویسی کاملا کاربردی و متن باز می باشد. که در ابتدا برای ماشین مجازی جاوا و اندروید طراحی شده است. ویژگی های برنامه نویسی شی گرا و کاربردی را با هم ترکیب می کند. توسعه کاتلین (Kotlin) برای اولین بار توسط برنامه نویسان جت برینس که در سن پترزبورگ روسیه قرار داشتند به وجود آمده است . و همچنین نام کاتلین از روی یک جزیره که در نزدیکی شهر سن پترزبورگ بود انتخاب شده است . و یک اتفاق خوب برای kotlin این بود که در سال 2012 در ما ژانویه به عنوان زبان ماه انتخاب شد.
ازلحاظ syntax زبان برنامه نویسی کاتلین و جاوا با هم سازگارنیستند . ولی برای ایجاد همکاری بین جاوا و همچنین قابلیت تبدیل به زبان جاوا باعث شده که این زبان به وجود بیاید. یه جورایی زبان کاتلین خلاصه شده ی زبان برنامه نویسی جاوا هست.
زبان برنامه نویسی kotlin را چرا باید یاد بگیریم ؟
ببینین جاوا واقعا زبان برنامه نویسی خوبی است . اما با گسترش پروژه های برنامه نویسی ، تعداد خطوط کد های ما به صورت لگاریتمی افزایش می یابد . بنابراین شما به وقت زیادی نیاز خواهید داشت تا در کد های خود جستوجو کنید و آنجه دنبال آن میگرید .را پیدا کنید توسعه دهندگان kotlin به دنبال این هستند که از این معایب خلاص شوند برای همین سراغ زبان کاتلین رفتند. ببینید باگذشت زمان زبان های برنامه نویسی روز به روز کار برنامه نویسان را راحت تر میکند . به عنوان کسی که تجربه کار با زبان برنامه نویسی جاوا را دارم .و با مشکلاتی که این زبان دارد رو به رو بوده ام .
ما مجبور بودیم برای یک پروژه کوچک هزاران خط کد بنویسم و الان که با زبان برنامه نویسی کاتلین کد زنی میکنم . دیگر این مشکلات راندارم ما باید آن زبانیکه آینده دارد و در آینده همه به طرف آن سوق داده میشوند را انتخاب کنیم . و به آن زبان برنامه نویسی تسلط کامل پیدا کنیم .
شما فرض کنید برنامه نویس جاوا هستید و 20الی 30 خط کد دارید . همین تعداد کد در کاتلین به حداکثر 10 خط کد تبدیل می شود . خود بنده به عنوان برنامه نویسی موبایل که سال ها با زبان جاوا کار کرده ام. زبان kotlin را انتخاب می کنم چون کد نویسی در جاوا خیلی زیاد می باشد . شما به عنوان برنامه نویس کدام زبان را انتخاب می کنید ؟ بله فکر می کنم شما هم kotlin رو انتخاب می کنید.
میزان تقاضا برای آموزش کاتلین زیاد است . و اکثر شرکت های بزرگ برای اینکه برنامه های موبایل و همچنین برنامه های وب خود را توسعه دهند . به سمت کاتلین می روند . و همچنین متوسط حقوق سالانه برای برنامه نویسان kotlin 130،000 دلار می باشد . البته بسته به کشور شما این مقدار درآمد متغیر است .
برخی شرکت ها که از kotlin استفاده میکنند .
گوگل
آمازون
نتفلیکس
Painterest
اوبر
ترلو
Coursera
کمپ
بیس
کوردا
جت برینس
و خیلی شرکت های بزرگ دیگر …
زبان کاتلین چه مزایایی نسبت به جاوا دارد ؟

مزایای کاتلین نسبت به زبان کاتلین
مختصر بودن کاتلین
اول از همه همین تعداد کم خط کد آن میباشد که در قسمت بالا به آن اشاره کردیم . یعنی یک زبان مختصر میباشد و حدودا 40 درصد کد نویسی کمتری نسبت به زبان جاوا دارد .
کاتلین با زبان جاوا در تعامل است .
یعنی اینکه زبان برنامه نویسی kotlin همکاری زیادی با زبان جاوا دارد . یعنی ما اگر در یک پروژه جاوای خود از kotlin استفاده کنیم با مشکل مواجه نمی شویم.
یادگیری آن خیلی راحت است .
اگر شما قبلا با زبان جاوا تا حدودی آشنا بوده باشید وکد نویسی کرده باشید. آموزش kotlin برای شما خیلی خیلی آسان هست.
برنامه نویسی kotlin دارای خطای کم است.
زبان کاتلین (Kotlin) استاتیک میباشد یعنی موقعی که کامپایل میشود هر خطایی که وجود داشته باشد پیدا میکند و برای ما نشان میدهد . درواقع این قابلیت از خاصیت Statically typed آن میباشد.
محبوب بودن بین برنامه نویسان
طبق نظر سنجی که به روی 2000 نفر از برنامه نویسان موبایل انجام شد. این نتیچه گرفته شد که برنامه نویسان شور واشتیاق و علاقه زیادی به کد نویسی با کاتلین را دارند .
زبان کاتلین به عنوان زبان اصلی سیستم عامل فیوشا(Fuchsia)
حالا پیش خودتون میگید فیوشا چیه ؟یا آیا کسی میدونه فیوشا چی هست؟ یا اصلا چرا باید جزو مزایای باشد. که ما میخواهیم کاتلین یاد بگیریم . ببینید بچه گوگل به تازگی ها اعلام کرده که قرار سیستم عامل اندروید را بردارد و سیستم عامل فیوشا را جایگزین آن کند . و این کار تو دو یا سه سال دیگه اتفاق میافتد . آیا این به معنی این هست سیستم عامل فیوشا دیگر جاوا و کاتلین را پشتیبانی نمیکند . بعد از این که در همین تازگی ها حدود 10 میلیون دلار برای پشتیبانی از زبان کاتلین هزینه کرده . بله شنیده ها حاکی از این میباشد که زبان کاتلین زبان اصلی سیستم عامل فیوشا خواهد شد. که این نیز یکی از مزایای یادگیری کاتلین محسوب میشود.
در زبان برنامه نویسی کاتلین کد ها ایمنی بیشتری دارند
همانطور که گفتم و شما هم میدانید کد kotlin نسبت به جاوا مختصر تر است به خاطر همین امر نیز دارای ایمنی بالایی میباشد. این کوتاه بودن کد ها همچنین باعث کم شدن خطاها نیز میگردد . کلا کوتاه بودن کد کاتلین یک مزیت بزرگی محسوب میشود .
برنامه نویسی تابعی به بهترین نحوه در کاتلین پشتیبانی می شود
یک الگوی برنامه نویسی مناسب که برنامه نویسان را قادر میسازد . تا مسائل را خیلی آسان حل شود . این موضوع درجاوا 8 هم معرفی شده بود . ولی به این شکلی که در kotlin پشتیبانی میشود نبود. اگر بصورت مختصر خدمت شما عرض کنم مفاهیم تابعی بسیار مختصر تر با نوع صحیح تابع مورد استفاده قرار میگیرد.
با کاتلین در زمان و همچنین هزینه خود صرفه جویی کنید
همانطور که برای شما توضیح دادیم.کد کاتلین حدود 40درصد کمتر از کد جاوا هستش به خاطر همین امر سرعت کد نویسی و کار با kotlin خیلی بیشتر از جاوا میباشد . و همین امر باعث میشود که توسعه دهندگان هزینه و همچنین زمان کمتری صرف کنند.
زبان کاتلین چه چالش هایی رو به روی خود می بیند ؟

تفاوت های این دو در چیست؟
ببینیداین زبان یک سری چالش ها نسبت به زبان برنامه نویسی جاوا دارد که بیشتر آن ها با گذر زمان درست میشود .
گستردگی زبان جاوا در فضای اینترنت
یعنی اگر ما در جاوا با یک خطا مواجه بشیم با اندکی Search درمحیط اینترنت با پاسخ زیادی روبرو میشویم . چون جاوا خیلی وقت است که توسط برنامه نویسان موبایل استفاده میشود.
داشتن منابع ، کتاب ها و فیلم های آموزشی کم برای زبان کاتلین
زبان kotlin به علت نو پا پودن دارای منابع و فیلم های آموزشی کمتری نسبت سایر زبان ها بزرگ مثل جاوا و phpو .. میباشد . این زبان برنامه نویسی انجمن پشتیبانی کوچکی دارد زیرا kotlin جوانتر از جاوا است. علاوه بر این ، کتابخانه ها ، پست ها ، وبلاگ و آموزش کمتری هم برای آن تهیه شده است.
محبوبیت کم زبان kotlin
Kotlin چندان محبوب نیست و بنابراین جامعه توسعه دهندگان این زبان برنامه نویسی در مقایسه با سایر زبانهای جاافتاده مانند جاوا و php و پایتون و .. پراکنده است.
کمبود نیروی متخصص
تعداد کمی توسعه دهنده کاتلین در بازار وجود دارد . و دلیل آن نیز همانطور که گفتم نوپا بودن این زبان می باشد . بنابراین یافتن یک مربی با تجربه خیلی مشکل است.
منحنی یادگیری زبان برنامه نویسی kotlin
کاتلین دارای منحنی یادگیری تندی است و تغییر تیم به کاتلین به دلیل نحو مختصر زبان می تواند یک چالش واقعی باشد.
Kotlin یا Java ؟
اگرچه کاتلین یک زبان برنامه نویسی رسمی و معتبر برای نوشتن برنامه اندرویدی میباشد . ولی شاید پیش خودتون فکر کنید دلایل محکم و زیادی برای استفاده از کاتلین ندارید . و همه کاریی را که گفته ایم را یجورایی جاوا انجام میدهد . ما در این قست دلایل برایتان میآوریم تا بفهمید که مهاجرت و آموزش کاتلین یکی از بهترین انتخاب شما است .

تفاوت های این دو زبان در چیست ؟
کلیپ مقایسه دو زبان جاوا و کاتلین :
مقایسه زبان کاتلین و جاوا اسکریپت
اگر بخواهم زبان جاوا اسکریپت را با کاتلین مقایسه کنیم . باید بگویم . همه ی توسعه دهنگاه زبان جاوا اسکریپت را یک زبان سبک ، شی گرا و با توابع درجه یک میدانند و نکته ی دیگر اینکه جاوا اسکریپت بیشتر برای برنامه نویسی تحت وب شناخته شده است . ولی لازم است که بدانید این زبان در بسیاری از محیط های غیره مرورگر مانند node.js ، Apache و CouchDB نیز استفاده شده است .

مقایسه زبان برنامه نویسی کاتلین و جاوا اسکریپ در کدایت
جاوا اسکریپت یک زبان پویا میباشد .و همچنین از سبک برنامه نویسی شی گرا نیز پشتیبانی میکند. ولی در مقابل کاتلین یک زبان برنامه نویسی استاتیک می باشد . در JVM و Android و همچنین مرورگر استفاده می شود .و نکته ی مهم این است که 100% با جاوا سازگار می باشد . با توجه به بررسی های StackShare ، جاوا اسکریپت تاییدیه بیشتری نسبت به زبان کاتلین دارد . به طوری که جاوا اسکریپت در 5080 پشته شرکت کرده و همچنین بیش از 6472 پشته توسعه دهنگان زکر شده است و این در صورتی میباشد که زبان برنامه نویسی کاتلین فقط در 268 پشته شرکت کرده و در 208 پشته توسعه دهندگان ذکر شده است .
چرا کاتلین را به جاوا ترجیح می دهیم؟
اول از همه باید بدانید که لازم نیست تمام کدهای جاوا خودتون را دوباره در Kotlin بنویسید، فقط می توانید در همان پروژه ای که داشتید شروع به نوشتن در Kotlin کنید. کاتلین قابلیت همکاری بسیار خوبی با جاوا و فریمورک های آن دارد.
من بیش از 10 سال است که در جاوا توسعه می دهم، پس از 10 دقیقه عاشق کدنویسی با کاتلین شدم. من ظرافت کد را دوست داشتم، نحوه نگارش اسناد را دوست داشتم، و یادگیری زبان را بسیار آسان می کند. از دیدن کدی که به تازگی نوشتن را تمام کرده بودم لذت بردم.
دو چیز وجود دارد که همیشه در مورد تفاوت های جاوا و کاتلین می شنوید. اولین چیز این است که مختصرتر است. هر مشکلی در جاوا را می توان با کد بسیار کمتر در کاتلین نوشت. بارها به کدهایی که در کاتلین نوشتهام نگاه کردم و شگفتزده شدم – با مقایسه آن با کد جاوای قدیمیام، کد کاتلین بسیار خواناتر، نگهداری آسانتر و با اشکالات کمتری بود (اعتبار این کار کاملاً متعلق به کاتلین نیست).
دومین چیز استثناها است، استثناهای اشاره گر تهی کمتر و هیچ استثنای علامت دار وجود ندارد. بعداً در مورد هر ویژگی توضیح خواهم داد اما اساساً کد ایمن تری دریافت می کنید. من کدم را با اطمینان از عدم تماس در نیمه شب به تولید رساندم.
من شنیدم که مردم می گویند جاوا با Lombok یکسان است. اینطور نیست. با افزودن Lombok به جاوا، ویژگی هایی را دریافت می کنید که کاتلین به آنها افتخار می کند، اما به اندازه کافی خوب نیست.

Project Lombok
Lombok AST (درخت نحو انتزاعی) را می گیرد و آن را دستکاری می کند و نمایشی از برنامه جاوا در حافظه را قبل از پایان کامپایل بازنویسی می کند. برخی ادعا می کنند که این خطرناک است و همچنین، اگر از چارچوب حاشیه نویسی دیگری استفاده می کنید، ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد.
مقایسه زبان برنامه نویسی کاتلین با زبان پایتون

تفاوت زبان برنامه نویسی کاتلین با زبان پایتون
خیلی خوب میشه که یک مقایسه ای بین پایتون و کاتلین نیز انجام بدیدم تا یه جورایی حساب دستمون بیاد البته لازم است که بدونید پایتون زبان خیلی قوی هست و مقایسه ما به این معنی نیست که بفهمیم صرفا کدوم قوی تر هستش . من این مقایسه را فقط برای اینکه بفهمیم کاتلین و پایتون چه مزایا و معایبی نسبت به هم دارند . اینکه بسنجیم بسته به اون هدفی که داریم کدوم زبان برای ما بهتر هستش . ببینین پایتون یک زبان شی گرا و سطح بالا هستش و توسط آقای Guido van Rossum ایجاد شده است .
این زبان در سال 1991 منتشر شده است . ما از پایتون در زمینه های توسعه وب ، سمت سرور ، توسعه نرم افزار ، اسکریپت نویسی ، مدیدریت داده های کلان و همچنین انجام معادلات پیچیده استفاده میکنیم . پایتون از بسته ها و ماژول ها پشتیبانی میکند. از جمله مزایای که پایتون دارد می توان اشاره کرد به کتابخانه های پشتیبانی گسترده و اینکه پایتون یک کتابخانه استاندارد بزرگ دارد که همه ی پروتکل های اینترنتی ، عملیات های مربوط به رشته ها ، رابط های سیستم عامل و خدمات وب را در خودش دارد .
مزیت بعدی آن این است که پایتون یک مجوز تایید شده از OSI دارد که به موجب آن استفاده و توزیع آن از جمله برای اهداف تجاری رایگان می باشد و همچنین ساختار های داده کاربر پسندی دارد که به کمک یک لیست داخلی که در خود پایتون وجود دارد به ساخته شدن ساختار داده در هنگام زمان اجرا کمک میکند . ودارای سرعت و بهره وری بالا می باشد .
همه ی این مطالبی که برای شما گفتیم یک توضیح کلی از پایتون بود و اینکه چه مزایای دارد. واما مزایای کاتلین که اون هارو هم در قسمت های بالا و ادامه برای شما بیان میکنم .
مقایسه زبان برنامه نویسی کاتلین با فلاتر
ببینید مقایسه فلاتر و کاتلین به نظر بنده اصلا صحیح نمیباشد و این دو هر کدام در زمینه خودشون استفاده میشوند و نکته ی مهم تر این هست که کاتلین به عنوان یک زبان برنامه نویسی میباشد و در مقابل فلاتر فقط یک فریمورک هستش . من قصد دارم هر کدام را برای شما توضیح بدهیم که در چه زمینه های استفاده میشوند و شما از بین این توضیحات تفاوت های این رو را بفهمید .

همه چیز درباره زبان برنامه نویسی کاتلین و فریمورک فلاتر
همانطور که برای شما عزیزان گفتم کاتلین یک زبان برنامه نویسی می باشد همچنین بنده کلیه مزایا و معایب کاتلین را در مباحث بالا برای شما عزیزان توضیح دادم . فقط این را بگویم که به دلیل سادگی و کوتاه بودن کد های برنامه نویسی همچنین سبک بودن برنامه های که با کاتلین ساخته میشوند نسبت به زبان جاوا بسیار مورد استفاده برنامه نویسان موبایل شده است . ولی در مقابل فریمورک فلاتر این امکان را در اختیار ما قرار میدهد تا برنامه های مورد نظرمون را برای همه ی مدل های گوشی هوشمند و وب و دسکتاب طراحی کنیم خروجی این فریمورک Native هست . در واقع امکانی که فلاتر برای ما برنامه نویس های موبایل میدهد این هست که با یک کد هم برای سیستم عامل اندروید و هم برای سیستم عامل IOS برنامه بسازیم . سخن آخر من در این بحث این هست که اگر برای برنامه نویسی اندروید میخواهید وارد این حیطه شوید بهتر از با آموزش کاتلین را اولویت خودتون قرار دهید
کاتلین دارای چه مزایای تجاری است ؟
- پذیرش این زبان به دلیل قابلیت همکاری با جاوا ، ریسک کمتری دارد .
- بررسی کد و منحنی یادگیری و آموزش کاتلین بسیار ساده و توسعه دهندگان میتوانند آن را به سرعت زیاد و خیلی راحت یاد بگیرند.
- kotlin ترکیبی از برنامه نویسی عملکردی و رویه ای است .
- مشاغل میتوانند از این زبان برای هر گونه توسعه ،از جمله سرور و اندروید استفاده کنند.
آیا kotlin آینده ایی دارد؟
جواب سوال بله هست . چون تاثیری که کاتلین بر بخش ها مختلف فناوری اطلاعات در طی سال های گذشته به گونه ایی بوده که این تاثیر به صورت تصاعدی افزایش یافته و در واقع برخی از پروتال بزرگ وب دنیا مانند Pinterest ، Flipboard یا Basecamp برای اینکه از چارچوب اصلی خود پشتیبانی کنند . از آن استفاده میکنند و پشتیبانی که اخیرا گوگل ارائه کرده ویک دلیل محکم برای این امر است که کاتلین آینده روشنی دارد و توانایی این که در مقابل جاوا مقاومت بکند را دارد .
ویژگی های کلیدی زبان کاتلین چیست؟
- kotlin با بایت کد JVM یا جاوا اسکریپت کامپایل میشود
- می تواند از همه چارچوب ها و کتابخانه های موجود در جاوا استفاده کند.
- آموزش کاتلین خیلیراحت می باشد .
- کد ها جاوا می توانند به کد ها کاتلین به صورت اتوماتیک تبدیل بشوند.
- به وسیله ی این زبان ما از استثنا های اشارگر تهی و یا همان NullPointerExceptions میتوانیم جلوگیری کنیم .
- به راحتی میتوانیم کد ها را بررسی کنیم .
کتابخانه های معروف و پرطرفدار کاتلین در سال 2021

کتابخانه های معروف و برتر کاتلین در سال 2021
Kotless
Kotless مخفف چارچوب بدون سرور Kotlin است. و تمرکز اصلی آن برای کاهش ایجاد استقرار بدون سرور با تولید مستقیم آن از کد است. و خیلی آسان یک راه آسان برای استقرار برنامه بدون سرور خود در AWS به شما می دهد! Kotless از Gradle استفاده می کند تا روند ساخت موجود را جمع کرده و استقرار را در آن وارد کند. این به عنوان یک بسته بندی برای برنامه شما عمل می کند. Kotless میتواند برنامه های کاربردی Spring Boot یا Ktor موجود را در سیستم عامل های بدون سرور AWS مستقر کند.
Kotest
Kotest یک کتابخانه آزمایشی هست. در هر کتابخانه آزمایشی ، سه جزء وجود دارد ، testing framework ، mocking framework و assertion framework. به طور کلی می توانید مانند JUnit ، Mockk و assertj ترکیب و مطابقت دهید. و این کتابخانه testing framework و assertion framework را در اختیار شما قرار میدهد.
Exposed
Exposed یک کتابخانه به سبک SQL میباشد و می تواند به همراه یک پروژه وب کاتلین استفاده گردد. و یک نکته مهم آن هم این است که استفاده از آن خیلی آسان می باشد.این کتابخانه تمامی ساختار ها و سازه ها رو در اختیار شما قرار دهد و تقریبا همه چیز تحت کنترل شما قرار میگیرد .و از DSL هم پشتیبانی میکنند . که این امر باعث میشود انعطاف پذیری بیشتری داشته باشد و کد های SQl ما آسان تر میشود .
Ktor
Ktor یک کتابخانه برای ایجاد سرورها و کلاینت های ناهمزمان در سیستم های متصل با استفاده از Kotlin هست . واین کار خیلی مختصر و کاملا شفاف میباشد و این دقیقاً همان چیزی میباشد که هنگام استفاده از آن احساس میکنید. راه اندازی و استفاده از آن حداقل و آسان هست . پیچیدگی بسیار کمتری دارد ، اما گاهی اوقات شما باید چیزهای بیشتری خودتان بسازید ، که در مورد هر کتابخانه ای که حداقل و ساده است صادق است . مانند داشتن یک جعبه ابزار کوچک است که بسیار خوب کار میکند.
با این اوصاف ، اگر شما به یک برنامه کوچک بدون هیچ IoC یا چیزی نیاز دارید ، کتابخانه Ktor میتواند اکثر کارهای شما را حل کند. ولی اگر به یک پایگاه عظیم با ادغام احتمالی با کافکا ، چندین پایگاه داده ، IoC در آزمایش ها و غیره نیاز دارید ، باید Spring را انتخاب کنید.
Kotlinx Serialization
وقتی به تجزیه کننده JSON فکر میکنید ، فقط این نام ها به ذهن ما میآیند ، Jackson, Gson, Moshi. و اینها بیشترین تجزیه کننده ها هستند که دارای برنامه های Spring و Java نیز هستند. Kotlin serialization یک کتابخانه سریال سازی Kotlin گرا ، چند پلتفرمی و بدون بازتاب از JetBrains هست .
@Serializable data class User( val name: String, val email: String, val age: Int = 13 )
Koin
Koin یک چارچوب DI برای توسعه دهندگان Kotlin است . که به طور کامل دراین زبان نوشته شده است. هنگام ایجاد برنامه با استفاده از کتابخانه های ذکر شده در بخش های بالا ، بسیار مفید است. بگویید از Ktor استفاده می کنید ، که برای یک برنامه وب کاتلین در معرض نمایش قرار گرفته است. برای مدیریت کنترل کننده ها ، خدمات ، مخازن و غیره به یک چارچوب DI نیاز دارید. ما برای همین امر به Koin نیاز داریم . و هنگام کار با koin اصطلاحات کمی وجود دارد . که قبل از شروع کار به آن ما باید آن ها را بدانیم .
- module :یک ماژول در Koin ایجاد می کند که توسط Koin برای ارائه همه وابستگی ها استفاده میشود
- single : یک singleton ایجاد میکند که میتواند در سراسر برنامه به عنوان یک نمونه واحد استفاده شود
- factory : این تعریف بهاین معنی می باشد که با هر بار تزریق ، یک نمونه جدید ایجاد میکند
- get() : برای ایجاد وابستگی مورد نیاز در سازنده یک کلاس استفاده میشود
Netflix DGS framework
Netflix اخیراً کتابخانه ای به نام Netflix DGS برای ایجاد سرورهای GraphQL در کاتلین و جاوا منتشر کرده است.که منبع باز و آماده تولید میباشد . زیرا Netflix مدتی است که از این برنامه داخلی استفاده میکند. کتابخانه DGS با Spring boot ارتباط دارد و بر روی graphql-java ساخته شده است. و نمونه هایی برای جاوا و کاتلین موجود است. کتابخانه GraphQL به شما کمک میکند تا یک پروژه را به آسانی با ایجاد پروژه Spring Boot ایجاد کنید.
KMongo
KMongo یک کتابخانه است که کاری را برای MongoDB انجام میدهد که Exposed برای پایگاه داده SQL انجام میدهد. این برنامه از الگوهای synchronous و asynchronous پشتیبانی میکند و میتوانید با آن از روتین استفاده کنید. این کتابخانه نسبتاً جدید است و هنوز زیاد مورد استفاده قرار نگرفته هست . این را میتوان با Kotlin serialization و همچنین برای نقشه برداری اشیاء استفاده کرد. اگر برنامه Kotlin شما با MongoDB در تعامل میباشد و از Spring Boot استفاده نمی کنید ، KMongo یک انتخاب خوب برای شما . ولی اگر از KMongo استفاده نمی کنید ، باید از درایور جاوا برای MongoDB استفاده کنید.
Xodus
جز پایگاه داده ها می باشد که تعاملی،بدون طرح است که برای جاوا و کاتلین نوشته شده است. چند نکته خوب در مورد Xodus عبارتند از:
- ACID-on-board : همه عملیات پایگاه داده ، سازگار ، منزوی و با دوام است.
- بدون نیاز به مدیریت پایگاه داده خارجی : همه چیز در داخل برنامه شما وجود دارد.
- مزایای زبان کاتلین : بهترین استفاده را از انواع ، مقادیر nullable و نمایندگان برای اعلان ویژگی ها و شرح محدودیت ها میگیرد.
- Painless refactorings :اگر نیاز به اضافه کردن چند ویژگی دارید ، مجبور نیستید جداول را بازسازی کنید.
Dokka
جایگزین Javadoc این کتابخانه هست و این کتابخانه یک موتور مستندسازی هست که برای کاتلین ساخته شده است و دارای محبوبیت خوبی در GitHub میباشد . دارای تعداد زیادی گزینه پیکربندی است و از چند پلتفرم Kotlin پشتیبانی میکند زبانی که برای کدگذاری کاتلین استفاده میشود KDoc نامیده میشود. Dokka نظرات استاندارد Javadoc را در فایل جاوا و نظرات KDoc را در فایل های Kotlin میفهمد و میتواند اسناد را در قالب های مختلف از جمله HTML ، Javadoc HTML و Markdown تولید کند.
Vaadin
Vaadin به شما این امکان را میدهد که وب را فراموش کرده و رابط های کاربری را به همان شیوه ای که در برنامه دسکتاپ با ابزارهای معمولی جاوا مانند Swing استفاده می کنید توسعه دهید. Kotlin برای توسعه برنامه های وب مناسب هست زیرا به شما امکان میدهد کد مختصر و رسا بنویسید.
IDE هایی که برای برنامه نویسی با زبان کاتلین می توان از آنها استفاده کرد .
اگر شما میخواهید زبان برنامه نویسی کاتلین را یادبگیرید . که با جاوا در تداخل میباشد و به عنوان زبان پیشنهادی برای برنامه نویسی اندروید میباشد . اولین سوالی که از خودتون می پرسید و همچنین خیلی کنجکاو هستید این هست که چه IDE های وجود که شما از آن ها استفاده کنید . این سوال همیشه و هر زمانی که شما بخواهید زبانی را یاد بگیرید مطرح می شود و تیم کد ایت برای کمک کردن به شما برنامه نویسان تعدادی از این IDE های معروف را برای شما معرفی میکند .

محیط های برنامه نویسی برای کاتلین
اندروید استودیو (Android Studio):
اولین محیط و Ide که ما برای شما پیشنهاد میکنیم . اندروید استودیو میباشد . این محیط فقط مختص اندروید ساخته شده و برخلاف IDE ها دیگر که برای وب و غیره مورد استفاده هست. کامل تر میباشد . شما میتوانید در اندروید استودیو برنامه خود را برای گوشی های اندرویدی نیز اجرا کنید و اینکه تست کنید به چه صورت میباشد و خیلی موارد دیگر .
IntelliJ IDEA:
کاتلین یک زبان همه منظوره میباشد. که توسط JetBrains ساخته شده و این شرکت IDE های بزرگ و در سطح جهانی مانند PhpStorm وAppCode و intilliJ IDEA را به وجود آورده است . و از نظر خیلی از توسعه دهندگان و صاحب نظران Intillij IDEA گزینه بهتری است .
Eclipse:
ما میتوانیم با پلاگین کاتلین در ایکلیپس نیز کد زنی کنیم و لی به نظر ما و خیلی از توسعه دهندگان کاتلین این محیط خیلی قدیمی تر میباشد و بهتر است از گزینه های بالا برای زبان کاتلین استفاده کنید .
vim and Emacs :
از دو IDE بالا برای کدنویسی کاتلین استفاده می شود و تعداد این استفاده ها خیلی محدود می باشد و در مقابل دو IDE اولی مقداری ناچیز میباشد.
کاتلین مولتی پتلفرم موبایل (KMM) چیست ؟
kmm یا همون کاتلین مولتی پلتفرم موبایل یک کیت توسعه نرم افزار یا همون SDK میباشد و برای ساخت برنامه های کراس پلتفرم ساخته شده است . شاید بگید کراس پلتفرم یعنی چی ؟ یعنی اینکه هم برای سیستم عامل اندروید و هم برای سیستم عامل IOS بتوانیم به صورت همزمان کد بنویسیم . ما به کمک KMM یک اپلیکیشن کاملا نیتیو توسعه میدهیم . و نکته ی مهم دیگر این هست که ما میتوانیم کدهای خودمان را بیین IOS و سیستم عامل اندروید به اشتراک بگزاریم. کاتلین مولتی پلتفرم موبایل به زبان کاتلین نوشته شده است . همانطور که در قسمت بالا برای شما از مزیت های کاتلین گفتم طبیعتا میدانید که با این زبان میتوانید در کمترین زمان و با سرعت بیشتر برنامه نیتیو خود را بسازید. KMM توسط تیم گوگل و شرکت سازنده کاتلین یعنی جت برینس ساخته شده است . و بخشی از KMP میباشد .
در حال حاضر KMM در نسخه الفا قرار دارد و بعد از چند ماه به نسخه بتا ارتقا پیدا میکند و مطمعنا در زمان نچندان دور به حالت پایدار رسیده و در اختیار عموم قرار میگیرد . برای استفاده از کاتلین مولتی پلتفرم موبایل شما باید از جاوا ی 11 به بالا استفاده کنید . و همچنین اندروید شما باید حداقل 4.2 باشد و اینکه پلاگین KMM را در اندروید استودیو باید نصب کنید .

کاتلین مولتی پلتفرم موبایل
پروژه های که کاتلین مولتی پلتفرم موبایل میباشند یک ماژول به اسم Shared Code دارند و در این ماژول همیشه کد های مشترک مانند کلاس ها ، دیتا کلاس ها و مدل ها قرار دارند . به طور خلاصه میایم و صفحات IOS و Android را طراحی میکنیم و کد های نیتیو آن ها که به زبان کاتلین میباشد در ماژول هر کدام مینویسیم .
آیا کاتلین در توسعه برنامههای شبکه و سرور نیز مورد استفاده قرار میگیرد؟
کاتلین در توسعه برنامههای شبکه و سرور نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این زبان به خوبی برای توسعه برنامههای شبکهای مناسب است و از قابلیتهایی مانند پشتیبانی از توابع بیهمتا و (coroutine)، جمعآوری زباله خودکار، پشتیبانی از تعریف توابع بالا و امکان تغییر نوع دادهها در زمان اجرا بهره میبرد .
همچنین، با توجه به این که کاتلین به عنوان یک زبان جایگزین برای جاوا توسعه داده شده است. میتوان از کتابخانههای جاوا در کاتلین استفاده کرد و به راحتی با سیستمهای موجود و سازگاری داشت. به همین دلیل، کاتلین در توسعه برنامههای شبکه و سرور نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
آیا کاتلین برای توسعه برنامههای وب نیز مناسب است؟
کاتلین برای توسعه برنامههای وب نیز مناسب است. این زبان برای توسعه وب سایتها و برنامههای وب به خوبی پشتیبانی میکند . همچنین، کاتلین دارای فریمورکهایی مانند Ktor و Spring است. که برای توسعه برنامههای وب و خدمات وب (Web Services) طراحی شدهاند. این فریمورکها قابلیتهایی مانند پشتیبانی از RESTful API، پشتیبانی از پروتکل HTTP/2، ارائه ابزارهایی برای ایجاد و مدیریت مسیرها و توابع متونی (middleware) و … را به کاربران ارائه میدهند. که به کاربران کمک میکند تا با سرعت بیشتر و با کیفیت بهتر برنامههای وب خود را توسعه دهند.

کاتلین برای توسعه برنامههای وب
بنابراین، کاتلین به طور کلی به عنوان یک زبان برنامهنویسی مناسب برای توسعه برنامههای وب شناخته شده است .
آیا Kotlin برای توسعه برنامههای دسکتاپ نیز مناسب است ؟
بله، Kotlin برای توسعه برنامههای دسکتاپ هم مناسب است. این زبان برای توسعه برنامههای دسکتاپ به خوبی پشتیبانی میکند .در ضمن، کاتلین قابلیت استفاده از کتابخانههای جاوا را نیز داراست .بنابراین میتوان از کتابخانههای موجود در جاوا برای توسعه برنامههای دسکتاپ در کاتلین استفاده کرد.
همچنین، برای توسعه برنامههای دسکتاپ در کاتلین میتوان از فریمورکهایی مانند TornadoFX، JavaFX و Kotlin/Native استفاده کرد. این فریمورکها به کاربران ابزارهایی برای طراحی رابط کاربری، مدیریت رویدادها و … را ارائه میدهند که کمک میکند تا با سرعت بیشتر و با کیفیت بهتر برنامههای دسکتاپ خود را توسعه دهند. بنابراین، کاتلین به طور کلی به عنوان یک زبان برنامهنویسی مناسب برای توسعه برنامههای دسکتاپ شناخته شده است.
فریمورک TornadoFX برای توسعه برنامههای دسکتاپ در کاتلین مناسب است؟
بله، TornadoFX یک فریمورک قدرتمند برای توسعه برنامههای دسکتاپ در کاتلین است. این فریمورک بر پایه JavaFX ساخته شده است و به کاربران ابزارهایی برای طراحی و توسعه رابط کاربری دسکتاپ، مدیریت رویدادها، کنترلهای داده و … را ارائه میدهد.

فریمورک TornadoFX
TornadoFX به کاربران اجازه میدهد تا با استفاده از توابع بالا سطح (top-level functions)، کد قابل خواندنتر و کوتاهتری برای توسعه برنامههای دسکتاپ در کاتلین ایجاد کنند. همچنین، این فریمورک از قابلیتهایی مانند Dependency Injection و Reactive Programming نیز پشتیبانی میکند.
با استفاده از TornadoFX، توسعهدهندگان میتوانند به راحتی برنامههای دسکتاپ کارآمد و قابل اعتمادی را توسعه دهند و به دلیل قابلیتهایی مانند توانایی انتقال کد به پلتفرمهای مختلف، کار با این فریمورک برای توسعه برنامههای دسکتاپ در کاتلین بسیار مناسب است.
جمع بندی مطالب
سلام عزیزان ما در سری آموزش کاتلین و همجنین آموزش امروزمون برای شما گفتیم که کاتلین چیست؟ وهمچنین چه تفاوت با برنامه نویسی جاوا دارد و مهم تر از همه ی این ها برای شما مزایای اموزش کاتلین گفتیم . ولی قبل از یادگیری هر زبانی عجله نکنید و به صورت دقیق مزایا و معایب آن را بررسی کنید . وسعی کنید پیش نیاز های اون زبان را نیز یاد بگیرید . چون بعدا که در برنامه نویسی جلوتر رفتید خیلی برای شما نیاز خواهد بود . بلاخره هر زبان برنامه نویسی یه معایبی نیز دارد . ولی در این بین کاتلین به مراتب معایب خیلی کمی دارد.
ببینید عزیزان من به عنوان کسی که سال های زیادی می باشد که از جاوا در برنامه نویسی موبایل خود استفاده کردم. و بعدا آموزش کاتلین را فرا گرفتم. برای شما پیشنهادم این هست که اگر مبتدی و تازه کار هستید و میخواهید وارد برنامه نویسی موبایل شوید . ابتدا مدتی وقت خود را برای آموزش جاوا بگذارید . چون کسی که جاوا را بلد هست . آموزش کاتلین به مراتب برای او راحتر هست . هم جاوا را و هم با مدتی کوتاهی کار با kotlin آن را نیز یاد میگیرد . ولی اگر جاوا را بلد هستید . سراغ کاتلین بروید چون آرام آرام جاوا نیز جای خود را به kotlin میدهد. و امروزه تبدیل به یکی از زبان های پر قدرت و پر طرفدار میشود . این مقاله نیز از سری آموزش کاتلین به اتمام رسید
موفق باشید .
کاتلین چگونه زبانی برنامه نویسی میباشدو چگونه به وجود آمده است ؟
Kotlin یک زبان برنامه نویسی کاربردی و OpenSource می باشد. که در ابتدا برای ماشین مجازی جاوا و اندروید طراحی شده است .توسعه آن برای اولین بار توسط توسعه دهندگان جت برینس که در پایتخت روسیه قرار داشت به وجود آمده است .
سلام خسته نباشید خیلی مفید بود
مرسی لطف دارین
سلام .
محتوای سایتتون یونیک هستش و خیلی مفیده خسته نباشین .
بیشتر مقالات مربوط به کاتلین و اندروید بزارید.
خواهش میکنم لطف دارین.
چشم حتما در دستور کار قرار میدهیم
ممنون از این مقاله کاربردی
لطف دارین
بسیار مقالهٔ خوبی بود
اما اگه میشه سعی کنید از «است» به جای «میباشد» استفاده کنید چون میباشد اکنون کلمهٔ درستی نیست
فونت عناوین هم کمی خوانا بودنش کمه
سلام .. خیلی ممنون
بله درست میفرمایین حتما اصلاح میشه.